Om Falu BK

Historik

Torsdagen den 9 oktober 1947 samlades ett tiotal hundintresserade på ett fik i staden. Dessa beslöt att anta Svenska Brukshundklubbens stadgar och ansöka om medlemskap i SBK. Falu BK var ett faktum.


Under de kommande åren värvades det medlemmar genom bl a kurser och tävlingsarrangemang och behovet av klubblokal med marker diskuterades flitigt.


1962 hade klubben ca 50 medlemmar och fem år senare var medlemsantalet det dubbla.


I september 1963 skrevs ett hyreskontrakt för en klubbstuga med appellplan belägen på Lugnet.


Under 70-talet utvecklades klubben ytterligare. Ekonomin förbättrades och Hundens Dag arrangerades. Detta med bl a uppvisningar, hundsulkyåkning och utställning.


Under 1981 och -82 byggdes en ny klubbstuga med tillhörande appellplan på Heden i Österå, ett lite mer avskilt ställe utanför stan.


1982 fick Falun sin första Lydnadschampion och året därpå anordnar klubben SM i drag.


1984 korades Faluns första Bruks Champion. Samma år erövrades de första SM medaljerna, en guldmedalj i rapport och en silvermedalj i drag.


1993 genomfördes ett skid-VM i Falun. Vi på brukshundklubben ställde upp med alla resurser vi hade för att hjälpa arrangörerna under VM. Detta ledde till ett ekonomiskt uppsving och vi kunde nu köpa marken som klubbstuga och appellplan låg på. Vi byggde också ut och ställde i ordning ytterligare en appellplan samt en grusplan.


Klubben idag

På klubben finns idag tillgång till stuga med el, vatten och avlopp, två stora gräsplaner och två planer med grusunderlag som plogas vintertid.


I vår klubb finns en fin sammanhållning och god kamratanda. Vi tränar aktivt året om tillsammans i många olika grupperingar.


För de som vill finns plats att ställa upp en husvagn, och i närområdet finns det skog att gå i och en sjö att bada i. In till staden är det ca en mil. I och med att regementets övningsområde ännu finns kvar i Falun har vi också turen att tillgå fina träningsmarker. Men å andra sidan är skog inget vi saknar i Falun.


Även fast vi köpt vår egen mark har klubben en god ekonomi. Vår ekonomi stärks genom stor kursverksamhet, bevakningsuppdrag på div. mässor och andra arrangemang samt genom bingolottoförsäljning.


Vår målsättning är att alla hundvänner som vänder sig till oss skall känna sig välkomna och kunna bedriva en för dem och dess hund inom ramen för SBK vettig aktivitet.


Till sist vill vi hälsa alla nya, gamla, unga och förbipasserande hundvänner välkomna till oss i Falun. Hos oss finns det alltid plats för er.